Nyheter / Vegankost i allt fler kommuner

Vegankost i allt fler kommuner

De flesta kommuner uppger att de minskade på köttet under 2019, men bara var fjärde vegetarisk rätt var helt vegansk, enligt en granskning av organisationen Djurens Rätt. Tre av tio kommuner ville inte servera någon veganmat alls.
En av de kommuner som hoppat på det gröna tåget är Nyköping, som från och med i höst kommer att erbjuda vegankost i både skolor och förskolor. På skolorna kan barnen redan välja mellan vegetariskt eller fisk alternativt kött; nu blir veganmaten alltså ytterligare ett alternativ.
– Det finns en handfull elever som verkligen vill ha vegankost och det finns vissa som vill kunna prova på det under en period, säger Marianne Backrud Hagberg, verksamhetschef för måltidsservice i Nyköping, till SVT Nyheter.
Enligt de nya rekommendationerna från Kost & Näring bör vegankost finnas som ett alternativ, säger hon vidare, men påpekar också att det inte att garantera näringsinnehållet i maten.
– Vissa vitaminer och mineralämnen är svåra att få i vegankosten, trots att det går. Därför kan vi inte garantera något och föräldrarna måste ha ett ansvar för helheten. Eleverna äter bara ett mål om dagen hos oss, säger hon till SVT Nyheter.
I Eskilstuna kan alla elever som vill ha vegankost få det, sedan en tid tillbaka.
– På Rinmangymansiet har vi även haft ett projekt där vi gjort den vegetariska maten vegansk för att det inte ska bli så många varianter att laga. Där kan eleven alltså välja mellan två huvudmåltider och det veganska alternativet, säger Simone Saul, måltidschef till SVT Nyheter.

Fotnot: I dag kom också nyheten att ett nytt veganparti får ställa upp i det danska valet, eftersom det har över 20 000 underskrifter.