Nyheter / Veganstopp i förskolor upprör

Veganstopp i förskolor upprör

Inga barn under 3 år kan få vegankost. Det beskedet fick föräldrar till förskolebarn i Lund i förra veckan. Men beslutet väcker stor upprördhet och saknar stöd i Livsmedelsverkets rekommendationer.
När Lunds kommun meddelade att man slutar servera vegankost till barn under tre år, valde bland annat en förälder att starta en namninsamling i protest. Lunds kommun menar att man valt att följa rekommendationerna från Kost & Näring, som avråder från vegankost för ”små barn”. Men enligt Livsmedelsverket finns inga hinder för att servera just vegankost till små barn, om förskolan har kompetens och resurser för att servera en väl avvägd vegansk meny.
”Om du ger ditt barn vegansk mat är det viktigt att se till att ditt barn får vitamin B12 och D-vitamin som tillskott eller genom berikade produkter. Andra näringsämnen som du kan behöva vara uppmärksam på är riboflavin, kalcium, järn, selen, zink, jod, omega 3-fettsyror och protein”, skriver Livsmedelsverket bland annat.
– Vi har gjort bedömningen att den kompetensen och resurserna inte finns på alla våra enheter, det är en del av det beslutet vi tog, säger Jessica Berggren, biträdande utbildningschef vid Lunds kommun, till SVT.
På grund av att det kommit flera reaktioner från vårdnadshavare vill Lunds kommun nu få till ett möte för att höra deras synpunkter och försöka hitta en lösning.