Nyheter / Vegetabiliskt fett kopplas till lägre dödlighet

Vegetabiliskt fett kopplas till lägre dödlighet

Välj fett från växtriket istället för kött, smör och feta mejeriprodukter så kan du leva längre. Det visar en ny studie från Uppsala Universitet.

I studien, som pågått i 15 år, konstateras att en hög andel linolsyra i kroppens underhudsfett haft hälsomässiga fördelar för de individer som följts – 853 män.

Linolsyra, som är en typ av omega-6, finns bland annat i växtoljor från solros och raps, smörgåsmargariner, nötter och frön. Resultaten kan också tyda på att ett för lågt intag av fleromättade fettsyror ger ökad risk att dö i förtid.

– Även om studien inte kan bevisa något orsakssamband, stärker resultaten ändå nuvarande kostråd att byta ut en del hårda fetter i kosten till exempelvis vegetabiliska oljor, säger David Iggman, forskare vid enheten för klinisk nutrition och metabolism vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Studien från Uppsala Universitet är en av de största som undersökt sambanden mellan olika fettsyror i fettväven, hjärtkärlsjukdom och dödlighet som har andra orsaker.