Nyheter / Vegokött får tummen ner i ny studie

Vegokött får tummen ner i ny studie

På förpackningen står det att soja- eller ärtprodukten innehåller mycket järn – men kroppen kan inte ta upp det.
En forskargrupp vid Chalmers har analyserat 44 vegoburgare, vegokorvar och vegofärser som säljs i svenska butiker. Produkterna är framför allt tillverkade av soja- och ärtprotein, men även av den fermenterade sojaprodukten tempeh och proteiner från svamp.
41 produkter fick underkänt, tre fick godkänt med tvekan.
– Generellt var kroppens upptag av järn och zink väldigt lågt. Det beror på att dessa köttsubstitut innehåller höga halter av fytat, ett sorts salt som hämmar upptaget av mineraler i kroppen, säger Cecilia Mayer Labba, studiens huvudförfattare.
Enligt Livsmedelsverket visar var tredje tonårstjej i Sverige tecken på järnbrist.
Professor Ann-Sofie Sandberg, som ledde forskargruppen, säger i en artikel i Magasin Måltid att barn i förskolor och skolor får ta ett orimligt stort ansvar för kommunernas klimatmål – det får oönskade konsekvenser.
– Barn och tonåringar är en sårbar grupp eftersom kroppens näringsbehov är högre i perioder då man växer, säger hon till Magasin Måltid.
Hon håller med om att vi vi behöver minska intaget av kött i stort, men menar att det är fel grupper som förväntas stå för minskningen.