Tack för den här tiden!

Magasin Måltid har getts ut för sista gången. Men att vi har slutat att ge ut tidningen innebär inte att vår passion och vårt engagemang...

Förskolebarn medvetslöst av pannkakor

En treårig pojke på en förskola i Malmö fick fel pannkaka och tappade medvetandet. Pojken var svårt mjölkallergisk men serverades vid mellanmålet en pannkaka som...

Slopade brickor ska minska svinnet

Matsvinnet ska minska på Hembergsskolan i Vilhelmina, därför är brickorna i skolrestaurangen borttagna under en testperiod. Eleverna är inte förtjusta över det nya greppet, skriver...

Lantmännen köper Scan

Lantmännen har tecknat avtal om att köpa den svenska verksamheten av HK Scan. Förvärvet omfattar all verksamhet i Sverige och innefattar även varumärkena Scan, Pärsons och...

Kiruna drar in dessert för äldre

De äldre blir utan dessert på vardagarna i Kiruna. Skälet är att kommunen behöver spara, skriver SVT Norrbotten. Enligt Livsmedelsverket är undernäring en av de...

Pizza blev bäst i Resterkocken

Årets upplaga av Resterkocken - en matlagningstävling för barn och unga med fokus på matsvinn, avgjordes i dag.  Nästan 300 bidrag deltog i årets tävling...

Halverat resultat för jordbruket

Jordbruksverkets prognos för 2023 visar en halvering av resultatet för jordbruket jämfört med rekordåret 2022. Det innebär att man var i nivå med den genomsnittet...

Magasin Måltid #5 är ute nu!

I Magasin Måltid nummer fem får du träffa alla vinnare i årets upplaga av White Guide Junior. Vi djupdyker i den något märkliga köttbulletrenden som...

Elev fick allergichock av skolmat

En elev på en skola i Gävle kommun fick i september återupplivas på sjukhus efter att ha fått en allergichock av skolmaten. Detta rapporterar Gefle...

Var tredje seniormåltid slängs

En av tre portioner som serveras på seniorboenden kastas. Det motsvarar 108 gram per gäst, exklusive dryck. Detta enligt Livsmedelsverkets tredje nationella kartläggning av matsvinn...

Lycksele kommun köper kor

Lycksele kommun har tecknat kontrakt med två bönder om att köpa tio kor. Korna ska bo hos bönderna till slakt – då blir de mat...

Linda blev Årets Konditor

Linda Dahl är Årets Konditor 2023. Till vardags jobbar hon som konditor på Operakällaren i Stockholm. Utifrån temat "Old School" skapade Linda sitt vinnarbidrag under...

Skola skänker mat till välgörenhet

En skola i Värnamo kommun skänker överbliven mat till välgörenhet, via kyrkan. Det hela startade med ett medborgarförslag till kommunstyrelsen som gav effekt. I våras...

Favoritmat under klimatsmart vecka

"Favoritmat" är temat under den klimatsmarta veckan Fast Fusion Climate Week, som startar nu. Deltar gör skolor i 35 kommuner och cirka 180 000 elever,...

Desirée Jaks är Årets Kock 2023

Efter en lång dag avgjordes finalen av Årets Kock 2023, och vinnaren blev 28-åriga Desirée Jaks! Desirée jobbar till vardags som kreativt ansvarig på Spesso...

Följ den Offentliga Måltidens Dag!

I dag visar Sveriges offentliga kök upp sig i samband med den årliga, Offentliga Måltidens Dag.  Bland alla de aktiviteter som äger rum ute i...

Besök en gladare gris!

Gladare grisar är målet för Krav, som i morgon samlar ett antal måltidschefer, kökschefer, upphandlare och politiker på en gård i Skåne. Här får besökarna...

Lunchen inte längre frivillig

Det är frivilligt för eleverna på högstadiet att äta skollunch, men Kyrkskolan i Ludvika har nu, på prov, infört schemalagd lunch i årskurs sju. Detta...

Köttbulletrend i skolan?

Politiker i Östersunds kommun vill att man ska testa att servera köttbullar, falukorv och makaroner varje dag i skolan, för att alla barn ska äta...

De vann Butiksgastro 2023

I måndags avgjordes finalerna i Butiksgastro, en ny tävling arrangerad av Bergkvist Publishing som ligger bakom bland annat Magasin Måltid och White Guide Junior. Här...

Äpple och potatis kastas mest

I dag är det internationella matsvinnsdagen. I dag släpper också Livsmedelsverket en ny rapport som i detalj visar vilken mat de svenska hushållen slänger mest...

Rött ljus för torsken

Bara 23 av 95 arter får grönt ljus i WWF:s fiskguide 2023 som lanserades i går. Bland fiskarna som fått rött ljus finns Östersjöns strömming,...

9 av 10 mjölkglas är ekologiska

9 av 10 glas mjölk som serveras i förskola är Krav-märkta. Samtidigt dricker barn i svenska skolor allt mindre mjölk. På bara fem år har...

NYTT NUMMER!

I Magasin Måltid #5 hänger vi med kocken Victoria Bengtsson under en dag på Pomona förskola i Ängelholm. Vi kan lova att hon hinner med...

Eko nere på 2014 års nivå

Den ekologiska jordbruksmarken har under 2023 backat från 19,9 % till 16,6 % av den totala jordbruksmarken, vilket motsvarar en sjättedel. Det är den största enskilda...

Tufft läge för matbranschen

Livsmedelsbranschen är hårt drabbad i det svåra ekonomiska läget, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Undantaget är jordbruket, som går stadigt uppåt. Lönsamheten inom dagligvaruhandeln minskade rejält...

Sjukhusmaten hotas av strejk

66 personer som arbetar på storkökskoncernen Compass Groups anläggning Kävlinge produktionskök hotar med strejk. I de stora lokalerna lagas bland annat mat till flera skånska...

Förslag: Så ska matallergier förebyggas

Det senaste decenniet har antalet personer som behövt specialistvård för matallergi fördubblats.Livsmedelsverket och Socialstyrelsen har kommit med en ny rapport med förslag som ska förebygga...

Barn fick världens starkaste chili i skolmaten

Barn på Torpskolan i Lerum köpte världens starkaste chili, därefter  gömde de den på skolkamraternas lunchtallrik. Nu har Hemköp satt 18-årsgräns på chilin, skriver Göteborgsposten....

Rektor konfiskerar energidryck

I samband med skolstarten infördes ett förbud mot energidrycker på Stenbocksskolan i Ulricehamn, skriver SVT nyheter Väst. Enligt rektorn är anledningen att energidryck inte rekommenderas...

Omöjliga ideal för kommunala chefer

Förskönade och gränslösa förväntningar på kommunala chefer kan bidra till psykisk ohälsa. Här kan bland annat ledarskapsutbildningarna skapa orealistiska ideal. Det menar Johan Alvehus, professor...

Expert på djurvälfärd till Krav

Krav har anställt en expert på djurvälfärd. Elin Svedberg har tidigare jobbat som djurskyddshandläggare i Gävleborg. – Jag tycker det är viktigt med djurskydd och...

Maten blir dyrare igen

Matpriserna ökar igen efter en tid av försiktig nedgång och är nu lika höga som i mars, enligt SCB. Särskilt stor har prisökningen varit på...

Kommun ger gratis skollunch under sommarlovet

Under sommaren har grundskolelever i Kristinehamns kommunala skolor kunnat äta kostnadsfri skollunch varje vardag. – För oss är det här en viktig satsning som förhoppningsvis...

EPA-ungdomar levererar mat till hemtjänsten

I flera kommuner, bland annat Vilhelmina, har man tagit hjälp av EPA-burna ungdomar för att lösa bemanningskrisen inom hemtjänsten i sommar. Bland annat får ungdomarna...

1 av 4 skolbarn överviktigt

Ungefär var fjärde 6–9-åring har övervikt eller fetma, visar ny data från kommunerna som samlats in av Folkhälsomyndigheten. Bland de äldre barnen, i högstadie -...

Eko viktigare än lokalt

Eko väger betydligt tyngre än lokalproducerat – åtminstone enligt kommunernas mål för skolmåltiderna. Nyligen frågade Martin & Servera ett femtiotal personer med ansvar för de...

Kritik mot nya NNR

Idag lanseras de nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR), som i sin tur ska utgöra basen för våra nya kostråd. Flera forskare som deltagit i arbetet med...

Malmö och Umeå i pilotprojekt

600,000 skolbarn ska få möjlighet att äta hållbarare genom det europeiska projektet Schoolfood4change. I Sverige har 5 skolor i Malmö och 15 skolor i Umeå...

NYTT NUMMER

100 % vego är det som gäller på Stockholms största skola. Möt 22-mannastyrkan som driver restaurangen på Anna Whitlocks gymnasium! Djuren är experter på att...

35 miljoner skolluncher kastas

35 miljoner skolmåltider slängs varje år, enligt en ny kartläggning gjord av Livsmedelsverket. Samtidigt har skolkökens kostnader för livsmedel ökat med cirka 15 procent sedan...

Stort påslag på frukt och grönt

Grossister och butiker och lägger på nästan två tredjedelar av priset för en svensk gurka. Odlaren får knappt en tredjedel. Samtidigt rasar försäljningen av frukt...

Äntligen! Matpriserna sjunker

För första gången sedan hösten 2021 har matpriserna sjunkit. Detta enligt både SCB och Matpriskollen. Under april månad sjönk livsmedelspriserna, inklusive alkoholfria drycker, med totalt...

De vann Arla Guldko 2023

Stora Hammars skola i Vellinge blev Bästa Matglädjeskola i Arla Guldko som avgjordes i går. Bästa Matglädjesförskola blev Blanka förskola i Vadstena, titeln Bästa Seniormatsglädje...

Måltider en del av Malmös lärarutbildning

Hur får man de framtida pedagogerna att se måltiden som en del av skoldagen? Jo, genom att inkludera skolmåltiden i lärarutbildningen. Detta var grundtanken när...

Ekologiskt fortsatt populärt

Andelen ekologiska inköp till offentlig sektor ligger fortsatt högt, även om den har minskat något sedan toppåren 2018-2019. Detta enligt Kravs ekobarometer. Kravmärkt och EU-ekologisk...

Burlöv djurvänligast i Sverige

Organisationen Djurens Rätt rankar årligen Sveriges mest djurvänliga kommun. I årets ranking fick Burlövs kommun högst poäng av 207 deltagande kommuner. I den lilla kommunen...

Magasin Måltid #2 är här!

Tre av fyra kommuner har fått en ökad matbudget 2023, men 2 procent har faktiskt fått mindre pengar än tidigare. I nya Magasin Måltid har...

Färre kontroller i storkök

Från och med nästa år minskar antalet kontrolltimmar på restaurang, storkök och butiker. Istället ökar kontrollen av grossisterna, skriver Sydsvenskan idag. Bakgrunden är att Livsmedelsverket...

NNR: Max 350g rött kött i veckan

Konsumtionen av växtbaserad mat öka medan köttkonsumtionen behöver minska. Det är slutsatsen i förslaget till nya nordiska näringsrekommendationer (NNR) som presenterades den 31 mars. NNR...

4 av 10 köper mindre grönsaker

De höga matpriserna påverkar vad svenskarna köper i mataffären. Nu varnar Livsmedelsverket för att det köps allt mindre av bland annat grönsaker och frukt, fisk...

Rekordlågt matsvinn i Huddinge

Huddinges skolor hade det lägsta matsvinnet på sju år, 2022. Dessutom har kommunen minskat andelen mat med hög klimatpåverkan, enligt en redovisning av ekologisk hållbarhet....

Svenskt kött minskar

Vi åt mer kött – och importerade mer år 2022. Detta enligt statistik från Jordbruksverket, som dock påpekar att den offentliga sektorn är en "ljusglimt"....

Skakigt på ekomarknaden

Den ekologiska marknaden i Sverige växte med 2,5 procentenheter under 2022. I de offentliga köken ligger ekoandelen stabilt, men försäljningsvärdet har ökat rejält på grund...

Flera partier vill ha gratis skolfrukost

Alla barn i Sverige bör få gratis skolfrukost, anser Miljöpartiet. – Vi vill att alla skolor i landet ska servera gratis frukost till eleverna, säger...

Urstarkt år för grossisten

Trots skenande matpriser och pandemi, blev 2022 ett urstarkt år för grossisten Martin & Servera. Försäljningen ökade med 38 procent. – Naturligtvis har inflationen påverkat,...

Matcirkeln blir grönare

Livsmedelsverket lanserar en ny, grönare matcirkel. I vart och ett av de sju fälten finns växtbaserade alternativ som är markerade med en grön symbol. ”...

Ökad matbudget i 3 av 4 kommuner

I minst hälften av kommunerna äter eleverna numera mer skolmat än tidigare, enligt en enkät som DN gjort. I drygt tre av fyra kommuner har...

NYTT NUMMER!

I Magasin Måltid #1 bjuder vi på senaste nytt från den offentliga gastronomin, varvat med långa, läsvärda reportage!CAMILLA HAMIDExklusiv intervju med Sveriges nya bakdrottning som...

Mattanken lanserar ny erfarenhetsbank

En erfarenhetsbank för offentliga måltider lanserades i dagarna av Mattanken, Jordbruksverkets avdelning för offentliga måltider. Syftet med den digitala "banken" är att samla goda exempel...

Sjukhusens matsvinn kartläggs

Nu ska sjukhusens matsvinn kartläggas för första gången någonsin. I januari gick en matsvinnsenkät ut till samtliga regioner som ska ligga till grund för kartläggningen....

Var femte köper mat för sparpengar

Var femte svensk har tvingats ta av sina sparpengar för att köpa mat det senaste halvåret, enligt en artikel i DN baserad på en färsk...

Malmös skolmat kan få spränga budgeten

Allt tydde på att de stigande matpriserna skulle tvinga fram drastiska nedskärningar i Malmös skolmat. Så gjorde politikerna en helomvändning: Skolrestaurangerna kan få möjlighet att...

GB Big Pack årets matbluff

Visste du att glassen i GB Big Pack "kan innehålla mjölk"? Barnkalas-klassikern fick i särklass flest röster när svenska folket fick rösta fram Årets Matbluff...

Världens roligaste styrdokument?

Mat och måltider ska vara roligt, enligt Strängnäs kommun, som nu har gett ut "Sveriges roligaste styrdokument om mat". Vi är benägna att hålla med!...

Dyrare skolmat i Malmö

Kostnaderna för skolmaten i Malmö har ökat med 27 procent utan att stadens skolrestauranger fått en större budget. Menyn för har därför justerats så att...

Dietister vill se skärpta lagar

Var fjärde svensk riskerar att bli sjuk eller dö i förtid på grund av sina matvanor. Obesitas hos barn i Sverige har femdubblats sedan 90-talet...

Blir befolkningen friskare av skolfrukt?

Sockerskatt, sänkt moms på nyttig mat eller skolfrukt – vad hjälper egentligen för att få en hel befolkning att äta bättre?  I flera andra länder...

Vegokött får tummen ner i ny studie

På förpackningen står det att soja- eller ärtprodukten innehåller mycket järn – men kroppen kan inte ta upp det. En forskargrupp vid Chalmers har analyserat...

Nytt nummer!

Julen kom tidigt till redaktionen! Magasin Måltid #6 är en riktig smällkaramell, fylld med läsvärda reportage. BÄST I SVERIGE Följ med till köket där Årets...

Sjukhus beredda på kris

16 av Sveriges 21 regioner har en beredskapsplan för sin måltidsverksamhet, enligt en ny kartläggning från Livsmedelsverket. Regionerna har kommit olika långt och arbetar delvis...

Tio miljarder till hållbar matproduktion

Regeringen fortsätter att dela ut miljarder för att boosta den hållbara livsmedelsproduktionen. I dag, den 2 december, börjar Jordbruksverket betala ut drygt 10 miljarder ut...

Två miljarder ska främja svensk sjömat

Från och med i morgon blir det möjligt att söka stöd för att driva hållbart yrkesfiske och vattenbruk. Målet är att öka utbudet av svensk...

Årets Bonde 2022 är utsedd!

Det blev Nöbble gård i Rockneby som tog hem titeln Årets Bonde 2022, i samband med en prisceremoni på Grand Hôtel i Mölle i går kväll,...

Kött kastas redan på gården

13,000 ton nötkött kastades under 2020 redan på gården eller slakteriet. För grisar var motsvarande 3 procent och 11,000 ton mjölk gick till spillo redan...

Förslag: ”Slopa momsen på ekomat!”

För en tid sedan skrev vi om hur ledande företrädare för Axfood, butikskedjorna Willys och Hemköp, i en debattartikel gett förslag på en slopad eller...

Krav på återanvändningsbar ”doggybag”

Från 1 januari 2024 ska företag som serverar mat och dryck i engångskärl erbjuda kunden möjlighet att få maten eller drycken i återanvändningsbara kärl som...

Ny lag mot undernäring bland äldre

I dag, den 1 november, träder en ny lag i kraft som ska förhindra undernäring bland äldre. Bakom föreskrifterna - som är bindande - står...

Klimatsmart vecka i 32 kommuner

Skolor i 32 kommuner över hela Sverige lagar den här veckan mat inom planetens gränser, för drygt 170,000 elever. Fast Fusion Climate Week  genomförs för...

Hot mot personal när matsedeln ändrades

Lyckseles nya måltidschef Klaus Dudenhöfer hade höga ambitioner. Nu skulle mer mat lagas från grunden, på ekologiska, närproducerade råvaror. Blåmusslor, handrullad falafel och älgburgare gjorda...

I dag är det Offentliga måltidens dag!

I dag firas den Offentliga Måltidens dag på skolor, förskolor, seniorboenden och sjukhus runt om i landet. Många av köken passar på att servera extra...

Krismeny i Västerås

Under Krisberedningsveckan, som varje år anordnas av MSB vecka 39, fick många skolbarn i Västerås smaka speciella krismenyer. Skolköken i kommunen har deltagit i en...

Ny beredskapshandbok för offentliga kök

Beredskapshandboken för offentliga måltider är ett stöd för kommuner och regioner som nyligen gavs ut av Livsmedelsverket. Boken kan dels fungera som stöd i eget...

Många restauranger i konkurs

Konkurserna fortsätter att öka, enligt den senaste månadsstatistiken från kredit- och affärsinformationsföretaget UC. Inom hotell och restaurang har konkurserna ökat med 25 procent under september...

Så firade vi Internationella matsvinnsdagen

I går hölls Internationella matsvinnsdagen för tredje året över hela världen. I Sverige uppmärksammades dagen genom en aktiviteter inom både näringslivet och den offentliga måltidsverksamheten....

Här är vinnarna i White Guide Junior & Senior 2022!

En nykomling – Brinkskolan i Täby – blev Årets Skolrestaurang 2022 när Sveriges bästa, gastronomiska förskolor, skolor och seniorboenden utsågs i kväll på Clarion Hotel...

Mindre kött i 30 kommuner

Mindre kött på elevernas tallrikar är en åtgärd landets kommuner nu vidtar för att hantera de stigande matkostnaderna, enligt en enkät som TV4 Nyheterna gjort....

Hon blev årets kock

För andra gången i tävlingens fyrtioåriga historia är Årets Kock en kvinna. Finalen i Årets Kock 2022 avgjordes i går på Annexet i Stockholm. Det...

White Guide Junior fyller tio år!

Tisdagen den 20 september firar White Guide Junior tio årsjubileum. Följ den spännande prisutdelningen LIVE via instagram @white_guide_junior från och med kl. 18:00! Under en...

Seger för Svenskmärkt

Svenskmärkning, med den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige, fick ta emot Livsmedelspriset 2022 under Livsmedelsdagarna i Tylösand den 8 september. — Det är en vinst för...

Matpriserna fortsätter öka

Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg i augusti för nionde månaden i följd, enligt SCB. Totalt rör det sig om en prisökning på 14,03...

Svensk lax på torra land

I Säffle i södra Värmland byggs just nu Sveriges största landbaserade laxodling. Den ska stå klar 2026 och till en början producera 10 000 ton...

Varning för bakterier i kyckling

Livsmedelsverket varnar nu för bakterien campylobacter som finns i rå kyckling, och bland annat kan bidra till allvarlig magsjuka. Mängden campylobacter i kycklingflockarna på gårdar...

Dyraste maten – och den billigaste

Lever du på citrusfrukter och purjolök kan du komma billigt undan när inflationen härjar vidare på matmarknaden. Köper du kaffe, ost och ägg blir det...

Fingermat modellen för många äldre

Fingermat som äts med händerna kan göra det lättare för äldre med motoriska problem att få i sig maten, enligt en ny doktorsavhandling av Sara...

En av tre elever skippar frukosten

En av tre elever i grundskolan börjar ofta skoldagen på tom mage, i gymnasiet äter bara hälften av eleverna frukost. Detta visar en ny rapport...

Sötningsmedel kan påverka tarmfloran

En ny, stor studie visar att några sötningsmedel kan påverka vår tarmflora. För tio år sedan innehöll var femte läsk som såldes i Sverige sötningsmedel,...

Matpriserna sjunker kraftigt i världen

Efter en tid med stigande livsmedelspriser, visar en ny FN-rapport att priserna på bland annat spannmål har sjunkit kraftigt i juli, bland annat tack vare...

Kommun får inte sälja mat

I tio års tid har Lunds kommun lagat mat till privata förskolor. Men nu har kommunens egna jurister stoppat försäljningen, som de menar kan strida...

Uppdaterade regler för hållbart fiske

Stärkt skydd mot hajfening och bifångst var några av nyheterna när Märkningsorganet MSC häromdagen presenterade en uppdaterad standard för hållbart fiske. –  MSC:s nya fiskestandard...

Matpriserna på bättringsvägen?

Matpriserna behöver inte stiga så mycket som befarat, men det kan ta tid innan den positiva trenden syns i våra egna butiker, skriver TT. Sedan...

Nytt sommarnummer!

I sommarnumret av Magasin Måltid tipsar Hanna ”Portionen under tian” Olvenmark om hur du maxar smaken och tiden med klimatsmarta rätter, på en minimal budget....

Ny bok fylld med skolmatsnostalgi!

Från Kantiner och Kartonger till Kunskap och Kärlek - hur Sverige blev bäst i världen på skolmat är en hyllning till de cirka 1 200...

Växjö vill slopa köttfria dagar

Sju miljoner kronor vill politikerna i Växjö satsa på att öka mängden kött, fisk och fågel i skolmatsalen – och stoppa helvegetariska dagar. Det är...

Matpriserna stiger ytterligare

Kaffepriset har stigit 40 procent, kycklingen över 25 procent och ost och mejerivaror har blivit 10–15 procent dyrare på ett år. Matinflationen har inte varit...

Hushållens matsvinn minskar

Det slängs mindre mat än tidigare i svenska hushåll slänger mindre mat än tidigare. Ny statistik från Naturvårdsverket visar att svenska hushåll i snitt slänger...

Lomma inför köttbullsgräns

Lommas skolor och förskolor inför begränsningar för hur många köttbullar, korvar, fiskfiléer och liknande produkter varje elev får ta. Föräldrarna klagar på att barnen får...

White Guide Junior – nomineringsvecka!

Visste du att White Guide Junior fyller tio år? Denna vecka presenteras samtliga vinnare i hela 16 kategorier. Var med och dela spänningen och glädjen...

KRAV får ny vd

Emma Rung blir ny vd på KRAV. Enligt märkningsorganet ska hon öka synligheten och efterfrågan vad gäller de märkta produkterna, samt se till att KRAV...

Bara 2 av 10 tomater är svenska

Mängden tomat som säljs i Sverige har ökat med nästan en tredjedel mellan 2002 och 2020. Samtidigt har den svenska tomatodlingen bara ökat marginellt, och...

Ny kokbok utan mat

Vad händer om bina försvinner? I samband med Biologiska mångfaldens dag i går, den 22 maj, släppte KRAV en kokbok tillsammans med ett antal kändiskockar...

Uppåt för sötvattensfisk i WWF Fiskguiden

Torsk och tonfisk mår fortsatt dåligt, enligt WWF Fiskguiden 2022 och i Östersjön är det fortsatt torskfiskestopp. Skarpsillen i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön mår sämre...

Malmö testar nattleveranser

Malmö stad testar nattleveranser med eldrivna fordon, för att minska klimatpåverkan och öka trafiksäkerheten, i samarbete med grossisten. Det är utvalda skolor och verksamheter inom...

Örebro bäst på eko

Med 71 procent ekologiska livsmedelsinköp 2021 hamnar Örebro kommun i toppen av Ekomatsligan 2022. På andra respektive tredje plats kom Malmö stad och Lunds kommun....

Ny ordförande i Livsmedelsföretagen

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen fick i dag en ny styrelseordförande. Sofie Eliasson Morsink, vd för Coca-Cola Europacific Partners Sverige, efterträder Lars Appelqvist, vd för HKScan...

Skolmatsveckan den 13-16 juni i Helsingborg

Är du intresserad av gastronomi och hållbara livsmedel eller bara nyfiken på vad som ligger på din tallrik i framtiden? Den 13-16 juni, kl. 14-16, hyllas...

Nya medlemmar i KRAV:s styrelse

Kai Gyllström på Arla Sverige, Erika Olsson på Ekologiska Lantbrukarna och Cecilia Ryegård på Agrovektor är nya ledamöter i KRAVs styrelse. – Det händer mycket...

Svensk mat viktigast för svensken

Att maten är svenskproducerad är den viktigaste faktorn vid matinköp för nära hälften av svenskarna. Ursprunget på råvaror och tillverkningsland är det viktigaste när man...

”Priserna påverkas av väldigt många faktorer”

I krisernas spår har maten blivit allt dyrare. Hur ser grossisterna, kockarna och måltidscheferna på nuläget och framtiden? Stefan Calrell, Försäljningsdirektör Offentlig affär Martin &...

”Allt har blivit dyrare”

I krisernas spår har maten blivit allt dyrare. Hur ser grossisterna, kockarna och måltidscheferna på nuläget och framtiden?   Birgitta Mårtensson Asterland, måltidschef i Lund, hur...

Maxgräns för D-vitamin

Livsmedelsverket vill därför införa maxgränser för två ämnen som kan vara skadliga att få i sig i för höga doser, nämligen D-vitamin och jod. D-vitamin...

Trendbrott – köttet ökar igen

För första gången på fem år ökade köttkonsumtionen under förra året. Trendbrottet beror främst på en ökning av fågel, enligt färsk statistik från Jordbruksverket. Under...

Ny chef för Växtbaserat Sverige

Växtbaserat Sverige har utsett Agneta Påander, hållbarhetsdirektör på Orkla, till ny styrelseordförande. Organisationen består nu av 13 företag som ska främja produktion och konsumtion av...

1 av 4 barn fick farlig mat på restaurang

Vart fjärde barn med matallergi har drabbats av en allergisk reaktion efter att ha ätit på restaurang eller café. Kunskapen om allergier i restaurangbranschen är...

Sjöpung nya trendmaten

Stjärnkockarna Leif Mannerström och Paul Svensson är några av de som börjat använda klimatsmarta råvaran sjöpung i sin matlagning – och snart lanseras burgare och...

Mat i livets slutskede

Hur upplever patienter måltider i slutet av livet? Viktoria Wallin, doktorand vid Marie Cederschiöld högskola, har i sin avhandling studerat måltider i palliativ vård ur...

Är du beredd?

Vad gör ni i er kommun om grossisten plötsligt inte kan leverera mat? I Sigtuna kommun går man till sin krismatsedel. Denna kommun har också...

Nytt matsvinnsmaterial för skolan

Livsmedelverket lanserar Svinnrik, ett läromaterial med filmer. Med materialet ska hem- och konsumentskunskapslärare ge sina elever ännu bättre kunskap om hur matsvinnet påverkar ekonomin, miljön...

Dyrare mat oroar kommuner

De ökade livsmedelspriserna väntas slå även mot kommuner och regioner. På vissa håll i landet har man redan börjat att se över menyer till följd...

Livsmedelskris?

Den ryska invasionen av Ukraina innebär ett enormt lidande för det ukrainska folket. Kriget riskerar även att få stora konsekvenser för Europas och Sveriges livsmedelsproduktion....

Ätstörningar vanligt bland äldre

Kroppsideal hänger inte ihop med ålder. Anorexi uppskattas exempelvis vara lika vanligt i åldersgruppen över 80 år som i gruppen 22 - 32 år. Vårdpersonal...

NYTT SUPERNUMMER!

Artisten Jill Johnson återvänder till sin barndoms skolrestaurang, testar maten och funderar över då och nu. Många minnen kommer tillbaka, men också nya tankar om...

Branschgemensamt grepp om ekomarknaden

För första gången någonsin har en rad stora, svenska livsmedelsorganisationer tillsammans tagit fram en rapport om den svenska marknaden för ekologiska och KRAV-märkta livsmedel. "Ekologiska...

Tala med barnen om det svåra

Hur kan du som jobbar med barn ta hand om deras eventuella oro efter Rysslands attack mot Ukraina? Och kanske i synnerhet, barn med tidigare...

Hur påverkar kriget den svenska maten?

Vad innebär kriget i Ukraina för svensk matförsörjning? Under dagen kommer Livsmedelsverket att ha ett möte där bland annat branschorganisationen Livsmedelsföretagen, företag och myndigheter kommer...

Veganstopp i förskolor upprör

Inga barn under 3 år kan få vegankost. Det beskedet fick föräldrar till förskolebarn i Lund i förra veckan. Men beslutet väcker stor upprördhet och...

Regeringsplan för mindre plast

Regeringen har presenterat sin första, nationella plasthandlingsplan. För att minska plastsvinnet föreslås bland annat fler återvinningsbara plastförpackningar, återanvändbara lådor för hämtmat och krav på tobaksbolagen...

Matlagning i skolkök blir viral på TikTok

Ett skolkök gör succé på TikTok med sina inlägg om hur man lagar mat till många. Det är Centralköket i Trollhättan som fått viral spridning...

Fler upphandlar Krav-kyckling

I spåren av Kronfågel-skandalen har andelen kommuner som väljer att köpa Krav-kyckling ökat från sex till nio procent på ett år, skriver Upphandling24. Malmö stad...

Hållbar mat för partnerns skull

Varannan person handlar hållbar mat för sin partnerts skull. Lika vanligt är det att göra hållbara inköp för barnens skull, enligt en undersökning bland drygt...

Veganska fredagar i New Yorks skolor

Sedan i fredags serveras enbart vegansk mat på fredagar, i New Yorks skolor. Detta är en del av borgmästaren Eric Adams försök att förbättra invånarnas...

Upprop för en mer jämställd restaurangbransch

För ett år sedan startade Sofia B Olsson, krögare på Restaurang VRÅ i Göteborg, tillsammans med 64 kvinnor på ledande positioner inom restaurangbranschen, uppropet #härtardetslut...

Eko tappar mark

Ekoförsäljningen i butik har sjunkit igen. Under förra årets andra halvår backade den med 5,4 procent jämfört med året innan. Över en femårsperiod har ekoförsäljningen...

Mjölk blev Årets Matbluff

Årets matbluff 2022 är korad. Produkten som fick ta emot det ovälkomna priset av konsumentorganisationen Äkta vara är Arlas ekologiska mjölk, som påstås vara klimatneutral....

KRAV skärper regler för arbetsvillkor

KRAV har skärpt reglerna för arbetsvillkor bakom importerade livsmedel från länder som inte anses vara "högriskländer", exempelvis USA, Australien och EU-länderna. – Oacceptabla arbetsvillkor finns...

Skolkök och bönder i digitalt möte

Hur kan man knyta skolkök och bönder närmare varann med digitala lösningar? Den frågan har studenter på Karlstads universitet och Karlstads teknikcenter försökt besvara, med...

Nya restriktioner på gång

Från och med den 14 januari måste alla krogar stänga kl. 23 och vid varje bord får max 8 personer äta. Alla som kan ska...

Oatly öppnar fabrik i Kina

I juli öppnade Oatly sin första asiatiska fabrik i Singapore. I november följdes den av en ny anläggning i kinesiska Anhui-provinsen, med kapacitet att producera...

Munskydd måste sitta tätt

Passformen är det viktigaste för att ett munskydd ska skydda mot covid-19, enligt en studie från fyra svenska universitet. Munskyddet ska sitta tätt, exempelvis ovanför...

Nya restriktioner på krogen

Enligt FHM väntas vi gå mot en ny pandemi-topp som kulminerar i mitten av januari. I dag höll regeringen en pressträff och där meddelades att...

Skola skänker middag till Musikhjälpen

Den här veckan kan tio personer vinna en femrättersmiddag, lagad och serverad av kockar i en skolrestaurang! I samband med årets omgång av Musikhjälpen bestämde...

Nytt nummer!

Som liten tyckte Ernst Kirchsteiger att skollunchen var ”en hotfull situation”. Inför dagens offentliga måltider är han mer positiv. Missa inte Magasin Måltids exklusiva, niosidiga...

Beställ årets guide!

Hur jobbar de bästa köken, rektorerna, kommunerna, enhets- och måltidscheferna med smakerna, råvarorna och stämningen i restaurangen? Vilka är deras bästa hållbarhetsknep och hur ser de...

Här möts barn och gamla

Fika, tennis och bowling. Det är aktiviteter som förenar barnen på Trummens förskola i Växjö och de boende på vårdboendet Norlandia Norrelid. Vid flera tillfällen...

1 av 6 skolluncher i soporna

En av sex skolluncher äts inte upp utan hamnar i soporna, enligt Livsmedelsverket. Matsvinnet beror inte i första hand på att det lagas för mycket...

Gräshoppan godkänt livsmedel

Den europeiska vandringsgräshoppan har nu, som andra insektsart, godkänts av EU som livsmedel. Beslutet att godkänna gräshoppan som mat inom EU har fattats av Efsa,...

Årets Bonde har utsetts

Det blev Nors och Bäcks gårdar på norra Gotland som tog hem segern i Årets Bonde 2021. Vinnaren presenterades i samband med en prisceremoni som...

Norrtälje ordnar vildsvinsvecka

Nästa vecka ordnar Norrtälje kommun vildsvinsvecka i sina skolor. Dessutom får alla kommuninvånare möjlighet att kostnadsfritt provsmaka vildsvinskött via en foodtruck. Bakgrunden till veckan är...

Nordens hållbaraste krogar är korade

Fyra svenska restauranger, fyra danska restauranger, en från Finland och en från Färöarna fick högsta rankingen tre cirklar i den tredje editionen av 360°Eat Guide...

De vann guldkon

Ljunggårdens naturförskola i Ängelholm, Carl Engström-skolan i Eslöv, Gränbyskolan och Gränby allaktivitetshus i Uppsala samt Åsa Kluck, kostchef i Älvdalens kommun, tillsammans med Mathilda Strand,...

Män mindre oroade över klimatet

Nästan hälften av svenskarna tycker att klimatsmarta val är för dyra – samtidigt som de skulle kunna spara 1500:- i månaden genom att sluta kasta...

Kommuners ekoköp styr jordbruket

Ekoinköpen inom den offentlig sektorn bidrar i stor utsträckning till en omställning mot ett mer ekologiskt jordbruk. Det visar en ny avhandling från Umeå universitet....

Kött från egna djur till Sörmlands patienter

Egenproducerat KRAV-märkt kött och grönsaker serveras nu på region Sörmlands sjukhus. – Efter många hinder på vägen så har nu såväl politikens, kökens och Sörmlands...

Magasin Måltid #5/21 är ute!

Det finns kollegor som stöttar, och så finns det de som blir bästisar för livet. Magasin Måltid nummer fem är en hyllning till den riktigt...

Skolorna allt vego-vänligare

Sju av tio kommuner upplever att intresset för vegetarisk skolmat har ökat under de senaste tre åren, 4 av 5 kommuner erbjuder minst ett vegetariskt...

Norge får gratis skolmat

Norges nya regering vill införa gratis skolmåltider för grundskola och gymnasiet. Den nya regeringen, under ledning av Jonas Gahr Støre, vill ”…gradvis införa en daglig,...

Svenskt konkurrerar med eko

Sveriges kommuner och regioner prioriterar svensk, konventionell mat framför ekologisk. Det visar nya halvårssiffror från Ekomatcentrum. De svenska, konventionella livsmedlen har ökat i såväl värde...

Krav på certifierat kött vid upphandling

Kräv djurskyddscertifieringen Grund Nöt när livsmedel upphandlas. Det är ett av förslagen i Axfoods förslag till en hållbar livsmedelsstrategi, "Mat 2030", skriver Upphandling 24. I...

Dags för gratis skolfrukost?

Enligt ny forskning blev svenska barn längre, friskare och rikare när gratis skollunch infördes i mitten av 1900-talet. I ett debattinägg vill nu LRF Mjölk...

Varnar för stigande livsmedelspriser

De globala priserna på vanliga livsmedelsråvaror har ökat kraftigt de senaste åren, i vissa fall med över 100 procent. Nu flaggar branschorganisationen Livsmedelsföretagens chefekonom Carl...

Närproducerad utmaning i Karlstad

En utmaning som går ut på att komponera en lunch med så stor andel närproducerade råvaror som möjligt ska locka Karlstads offentliga kök att få...

Gustav blev Årets Kock

Vinnaren i Årets Kock 2021 är Gustav Leonhardt, 25 år, från Nynäshamn. Finalen avgjordes i går i Stockholm. Det blev alltså Gustav som tog hem...

Julmaten viktigare än klapparna

Svenskarna sparar hellre in på restaurangbesök, julklappar och resor än på julmaten. Det viktigaste i planeringen av julbordet är att maten är svenskproducerad och inte...